İnsanla toprak ve mülkiyet ilişkisi eski çağlardan beri önem arz etmiştir. Harita, tapu, kadastro sektörü de bu önem ve ihtiyaçtan doğmuştur. Anayasanın teminat altına aldığı mülkiyet hakkının tespiti ve kullanılmasına ilişkin işlemler, devletin sorumluluğunda harita, tapu, kadastro sektörü tarafından yapılmaktadır. Harita, yeryüzünün ve onun yakın çevresinin belirli özelliklerini modellendiren bir bilgi sistemidir. Kadastro taşınmaz malların hukuki ve fenni anlamda tespiti işlemidir. Tapu sicili, taşınmaz mal ve üzerindeki hakların durumunu göstermek üzere devletin sorumluluğu altında tescil ve açıklık ilkelerine göre tutulmaktadır.Harita-Tapu-Kadastro Alanında yapılan uygulamaların birbiri ile ilişkileri bir bütün oluşturmaktadır. Kırsal ve kentsel gelişmeler, gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyet ihtiyaçları, değişik sektörlerin bu sektöre duydukları ihtiyaç, sektördeki ara eleman ihtiyacını artırmıştır. Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla görüş alış verişi ve iş birliği ile gerçekleştirilmiştir. Program geliştirme sürecinde meslek elemanları ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesi bu sektöre görüş bilgi formları sunulmuştur. Bu görüş bilgi formlarından alınan bilgiler sonucunda Türkiye genelinde harita, tapu, kadastro sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur. Program geliştirme sürecinin her aşamasında; • Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, • Tapu Kadastro Bölge Müdürlükleri, • Kadastro Müdürlükleri, • Tapu Sicil Müdürlükleri, • Harita Mühendisliği Büroları, • Harita Mühendisleri Odası, • Belediyeler, • Orman Müdürlükleri, • Devlet Su İşleri Bölge Müdürlükleri, • Türkiye Cumhuriyeti Kara Yolları Bölge Müdürlükleri, • Avukatlık Büroları, • İller Bankası Bölge Müdürlükleri, • Bayındırlık İl Müdürlükleri, • Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş, • Doğalgaz Firmaları vb. kuruluşlarla iş birliği yapılmıştır.
Harita-Tapu-Kadastro Alanı Öğretim Çerçeve Programı'nın sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir eğitim anlayışı getirmektedir. Harita-Tapu-Kadastro Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda; 1. Haritacılık, 2. Tapuculuk, 3. Kadastroculuk, alt dalları yer almaktadır.
ALANIN TANIMI:Harita-Tapu-Kadastro Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI:Harita-Tapu-Kadastro Alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır
yukarıda saydığımız dallardan okulumuzda mevcut olan dallar
HARİTA TAPU KADASTRO ALANI ALT DALLARI
1. HARİTACILIK Tanımı: Haritacının sahip olması gereken arazi ölçümü, harita çizimi ve hesaplamaları yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır. Amacı: Harita-Tapu-Kadastro Alanında haritacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanlarını yetiştirmektir.
BELGELENDİRME:
1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir