MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ

MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ

21.11.2017 31370

MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ MEZUNİYET ŞARTLARI

Mesleki Açık Öğretim Lisesi´nden mezun olmak için;

Toplam kredinin: 240 veya daha fazla,
Ortak kredinin: 120 veya fazlası
Alan (yüz yüze eğitim) kredisinin: 120 olması gerekir.

YÜZ YÜZE EĞİTİM NEDİR?

Mesleki Açık Öğretim Lisesi´nde AÖL´den farklı olarak, yüzyüze eğitim denen ve örgün okularda bizzat öğretmenlerden meslek derslerini almak gerekir. Kültür (yani ortak) dersleri içinse tıpkı AÖL´de olduğu gibi yılda 3 kez sınava girilir.

Yüzyüze eğitim MAÖL´ün alan kredisini tamamlamak için gereklidir.

İlkokul diplomasıyla ilk defa MAÖL´e kaydolan bir öğrenci, yüzyüze eğitimini yazıldığı seneden bir sonraki yıl alırken, liselerin herhangi bir sınıfından tasdikname ile ayrılanlar eğitime yazıldıkları yıl başlarlar. Lise 1´ler alansız olarak tüm liselerde ortakokutulduğu için eğitim lise 2´den yani 10. sınıftan başlar. 

10. sınıf: İlk dönem: 9 İkinci dönem: 9 ders
11. sınıf: İlk dönem 14 (veya 16 ders) İkinci dönem: 14 (veya 16) ders
12. sınıf Haftanın 3 günü staj = 24 saat eder. + okulda yine ders görerek alınan dönem başı 4 veya 6 ders.


STAJ NASIL YAPILIR?

Meslek lisesi öğrencilerinin yapması gereken stajı MAÖL öğrencileri de yapmak zorundadır. Son sınıf yani 12. sınıfta yapılan staj genelde haftanın 3 günü, toplam 24 saattir.  Dönem sonu ise işletme sahibi öğrenciye not verir ve okulda da ´´dönem sonu beceri sınavı´´ yapılır. Tabi staj defteri de verilen öğrenci, stajda yaptıklarını bu deftere bir bir yazmak zorundadır. Ve staj defterine de not verilir. Tüm bunların ortalaması ise ´´İşletmelerde Beceri Eğitimi´´ asıl adlı ders olan staj dersinin notunu belirler. Ve bu dersi geçen öğrenci dönem başı 24 kredi alır.

DERSLER ve DERS SEÇİMİ

MAÖL´de de AÖL´de olduğu gibi ´´ortak´´ ve ´´alan´´ dersleri bulunur. Yalnız bir fark olarak alan kredisi olan 130 kredinin okuldan yüzyüze eğitimle alınması gerekliliği. 110 kredi olan ortak kredi ise dışardan sınavlarla alınabilir. Yılda 3 kere sınavagirilir ve bunlar sırasıyla, Ocak, Mayıs ve Temmuz sınavlarıdır.

Bir farkta MAÖL´de dönembaşı alınabilecek kredi miktarıdır. AÖL´de dönem başı 30 kredilik ders seçilebilirken, Mesleki Açık Öğretim Lisesi´nde;

Ocak ve Mayıs sınavı için: 20´şer, Temmuz sınavı için ise 40 kredilik ders seçimi yapılabilir. (Tabi Temmuz sınavına girmek için 18 ve üstü yaşında olak gereklidir)